Lazer Lens Mercek - Lazer Makinesi Lens - Karbon Lazer Lens Fiyatları

LENS

Lens ile ilgili teknik bilgiler ve kullanım tavsiyelerini bu yazımızda bulabilirsiniz.

Lensler endüstriyel anlamda bir çok alanda kullanılmaktadır. Lazer yada görüntüleme türlerine göre farklı malzemeler ile lensler üretiliyor. Lens Nedir? Nerede Kullanılır?

Lens Nedir?

Lens ışığa karşı direnç gösteren ve kırılmasıyla tasarıma göre hareket etmesini sağlayarak ışığın bir yerde toplanması yada dağıtılmasını sağlamaktadır. Örnekler ile açıklamak gerekirse;
Büyüteç olarak tabir ettiğimiz lens ışığı bir yerde toplamaktadır.
Projeksiyon lensleri ise büyüteçten farklı olarak daha küçük bir ışığı daha büyük alana yaymak amacıyla kullanılır.
İki ayrı uygulama örneğinin lensin tanımını anlamak konusunda yardımcı olduğunu düşünüyorum ve sizlere lazer lens yada diğer adıyla lazer merceği hakkında teknik ve detaylı bilgiler vereceğiz.

Lazer Lens Nedir?

Lazer lensi lazer tüplerde oluşturulan ışığın malzeme kesimi yapabilmesi için malzeme üzerinde mümkün olduğunca ince hale getirilmesidir. Böylece 130 watt lazer lazer tüpünün çıkışında bulunan 10mm çapa sahip ışının tek bir noktada yani 0.05mm alana yoğun bir şekilde toplanması sağlanarak lazer kesim yada markalama işlemleri yapmamızı sağlar.

  • Co2 lazer lensleri ZnSe denilen malzeme ile üretilir. Karbondioksit lazerler için kullanıma uygundur.
  • Fiber lazer lensleri özel işlemlere tabi tutulan silisyum ile üretilir.

Co2 Lazer Lens Nedir?

Co2 lazer lensi karbondioksit lazerlerin odaklanmasında ve bu sayede mdf, ahşap, pleksi, kumaş, aplike ve metal malzemelerin kesiminde ve markalamasında kullanılan lenslere co2 lazer lens denir.

Co2 Lazer Lens Seçimi Nasıl Yapılır?

Bu sorunun cevabı kesmek istediğiniz malzeme ve malzeme kalınlığına göre belirlenmektedir. Örneğin 1 inch lens ile kesebileceğiniz malzeme kalınlığı 2mm i geçmemelidir. Eğer kalın malzemeler kesmeyi planlıyorsanız daha uzak odak uzağına sahip co2 lazer lens seçmeniz gerekmektedir. 18mm malzeme kesimi için uygun olan lens 5 inch tir. Böylece “Karbon lazer lens seçimi nasıl yapılır?” sorusuna cevaplar buldunuz.

Co2 Lazer Lens Temizliği Nasıl Yapılır?

Lazer lensler temizlemesi esnasında tozsuz ortam tercih edilmelidir. Ayrıca lens temizleme solüsyonu ve lens temizleme kağıdı ile işlemler dikkatle yapılmalıdır. Karbon lazer lens temizliği nasıl yapılır? ile ilgili görsel anlatımı aşağıda bulabilirsiniz.

Lazer Lens, Lazer Mercek
Karbon Lazer Lens Temizliği Nasıl Yapılır? Lazer Lens – Lazer Mercek Temizliği Nasıl Yapılır?
Lazer kesim makinenizin lenslerini 3 adımda temizleyebilirsiniz. Lazer makinesi lensinizin yüzeyinde sadece tozlar bulunuyorsa kuru hava yardımıyla tozları uzaklaştırabilirsiniz. Lazer makinesi lensinizin yüzeyinde toz, yağ, nem, lekeler ve parmak izi gibi kirlenmeler varsa lens temizleme solüsyonu ve optik temizleme beziyle dikkatli şekilde temizleyin ve kurulayın. Aynı uygulamayı lazer aynalarınız içinde kullanabilirsiniz.

Fiber Lazer Lens Nedir?

Fiber lazerlerin odaklanmasında ve bu sayede metal olan demir, prinç, gümüş, altın, paslanmaz, çelik, alüminyum ve diğer metal malzemelerin kesiminde ve markalamasında kullanılan lenslere fiber lazer lens denir.

Fiber Lazer Lens Seçimi Nasıl Yapılır?

Kesmek ve markalama yapmak istediğiniz malzemeye göre doğru seçimler yapılmalıdır. İnce malzeme kesimi yapmayı planlıyorsanız malzemeye yakın lens seçmelisiniz. Eğer kalın malzemeler keseceksiniz malzemeden uzaklaşan fiber lazer lens seçimi doğru olacaktır.

Lazer Lens Ömrü Nasıl Uzatılır?

Lazer lensleri genel yapısı itibariyle birbirine benzemektedir. Eğer lazer lens kısa süre içerisinde kırılıyor, deliniyor ve zarar görüyorsa dikkat etmeniz gerekenler hakkında detaylı bilgiler aşağıdaki gibidir;

  1. Lazer ışını lensin tam ortasından mı geçiyor?
    Eğer lazer tüpünden gelen ışın lensin ortasından geçmiyorsa lensi ısıtma ve sonrasında delme yada çatlama ihtimalli yüksektir.
  2. Lazer kesim için kullanılan hava yada gazlarda herhangi bir toz yada nem kalıntısı bulunuyor mu?
    Lensinizin üzerine yapışacak nem yada tozlar lazer ışığının lensten geçmesini engeller. Böylece lensin yüzeyinde kalan lazer ışığı lensi ısıtarak delecek yada yanıklara sebep olacaktır.
  3. Lazer kesim için kullanılan hava yada gazların basıncı çok yüksek yada çok az mı?
    Yüksek basıncın lens üzerine baskı uygulayacağı unutulmamalıdır. Bu baskının zaman içerisinde lensi çatlatma ihtimali muhtemeldir. Ancak düşük basınç kullanıldığında lazer kesim işlemi esnasında çıkacak tozların lensten uzaklaştırılması zorlaşacağı ve lensin yüzeyine yapışarak lense zarar verebilecek olduğu unutulmamalıdır. Tüm bu ihtiyaçları karşılayacak basınç seçimi yapılmalıdır.

Lazer Lens Fiyatları

Lazer lens fiyatları kullanılacağı lazer tüpü, lensin çapı ve kalınlığına göre değişiklik göstermektedir. Lazer lens kategorimize ulaşmak ve lensleri incelemek için tıklayınız.

Lazer Lens Odak Mesafesi Nasıl Bulunur?

Lazer makinesi odak mesafesini bilmiyorsanız, aşağıda görsel olarak anlatılan yöntem sayesinde kolayca öğrenebilirsiniz. Odak lensi ve Çalışma Alanı arasındaki mesafeyi ölçtüğünüzde size Odak Mesafesini verecektir. Bu şekilde kolayca aradığınız ürüne ulaşabilirsiniz.

lazer lens odak uzaklığı nasıl bulunur
Lazer makinesi odak mesafesini bilmiyorsanız, bu resim sayesinde kolayca öğrenebilirsiniz. Lazer Lensi ile lazer kesim yaptığınız malzeme arasındaki mesafe lazer lens odak uzaklığını verir.